در این مقاله شما را با خواص و مضرات سیب زمین آشنا می کنیم
گیاهی است از تیرهٔ سیب زمینیان که دارای برگهای مرکب و بریده و گلهای سفید یا بنفش است. میوهٔ آن کوچک، کروی، قرمز، سته و سمی است؛ ولی دارای ساقه های زیرزمینی خوراکی است که حاوی اندوختهٔ نشاستهٔ فراوان است گلهایش پنج قسمتی (5 گلبرگ بهم چسبیده و 5 کاسبرگ بهم چسبیده است). تعداد پرچمها نیز 5 است که بهم متصل شده و یک لولهٔ بساکی را ساخته اند و مادگی از وسط آن خارج شده است. این گیاه دارای رقمهای مختلف است که آنها را به زودرس، دیررس و میانه رس تقسیم می کند و برحسب استفاده این گیاه به سیب زمینی خوراکی، علوفه ای و صنعتی (جهت استفاده الکل یا نشاسته و یا قند ) تقسیم می شود.
برگرفته از ویکی پدیا
خواص سیب زمینی:
- سیب زمینی سرشار از بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین آ) است که وقتی پخته می شود به آسانی جذب می شود.
- مهم ترین ماده اصلی موجود در سیب زمینی نشاسته است که معمولاً 9 تا 25 درصد آن را تشکیل می دهد، از این رو برای تامین انرژی ماده مفیدی است
- سیب زمینی در بین سبزیجات حاوی ویتامین ث بالایی است و برای تامین ویتامین ث مورد نیاز برای جلوگیری از خونریزی لثه مفید است، ولی نکته بسیار مهم این است که در اثر ماندن در انبار و پخت نامناسب مقدار زیادی از ویتامین ث آن به هدر می رود.
- سیب زمینی حاوی مقدار زیادی ویتامین ب6 است. یک فنجان سیب زمینی پخته 21 درصد ب6 مورد نیاز روزانه شما را تامین می کند.
- سیب زمینی مهم تر از هر چیز منبع نشاسته (کربوهیدرات) و همچنین مقداری مواد معدنی مانند پتاسیم و کلسیماست.
- سیب زمینی علاوه بر ویتامین ث حاوی مواد مفید دیگری مثل پتاسیم، فسفر، آهن و منیزیم است.
- سیب زمینی به علت داشتن ویتامین C زیاد برای مقابله با بیماری اسکوربیت به کار می رود .
- سیب زمینی دارای آنزیم مهار کننده می باشد. بنابراین ضد سرطان و ضد ویروس است مخصوصاً سیب زمینی در این مورد از شیر یا سویا قوی تر است .
- پوست سیب زمینی مانند پوست میوه ها و سبزیجات دارای ماده آنتی اکسیدان است بنابراین از پیر شدن سلول ها و نیز از بوجود آمدن سلول های سرطانی جلوگیری می کند .
- سیب زمینی بهترین دارو برای آنهائی است که بدنشان اسیدی است و اینگونه اشخاص باید سیب زمینی را با پوست و با بخار پخته و بخورند زیرا سیب زمینی آب پز و سرخ شده برعکس سیب زمینی با بخار پخته شده تولید اسید در بدن می کند .
- سیب زمینی داروی خوبی برای از بین بردن تورم است . برای این منظور سیب زمینی را طبقه طبقه کرده و در سوپ بیاندازید و بگذارید تقریباً نیم پز شده و سپس آن را بخورید.
- سیب زمینی به علت دارا بودن پتاسیم زیاد تمیز کننده کبد نیز می باشد .
- سیب زمینی بدن را جوان می کند .
- سیب زمینی داروی بیمار ی های قلب نیز می باشد .
- برای درمان اسهال سوپ سیب زمینی را با شیر بپزید و آن را میل کنید. اسهال سریع متوقف می شود.
- کسانی که دچار رعشه میشوند سیبزمینی را در غذای روزانه خود قرار دهند.
- کسانی که زخم معده دارند از پوره سیبزمینی بهعنوان غذا استفاده کنند.
- سیبزمینی برای بیخوابیهایی که دراثر ضعف میباشد مفید است.
- سیبزمینی ضدکمخونی است.
- اشخاصی که مبتلا به ورم مفاصل میباشند در برنامه غذایی خود سیبزمینی تنوری و آبپز را بگذارند.
- یکی از غذاهای خوب برای اطفال شما پوره سیبزمینی میباشد چون علاوه بر این که آسان هضم میشود به خاطر موادی که دارد به رشد کودک کمک میکند.
- همیشه همراه پوره سیبزمینی جعفری و تره و پیازچه بخورید.
- آب سیبزمینی خام نرم کننده بافتها و التیامبخش زخمهاست.
- آب سیبزمینی خام برای زخم معده، ورم معده، سوء هاضمه مفید میباشد.
- به خاطر وجود ویتامین 6B در سیبزمینی باعث ازدیاد شیر در مادران میشود.
- سیبزمینی از تشنج عصبی جلوگیری میکند.
- به خاطر وجود موادی چون کلروژنیک اسید و پولی فنول برای جلوگیری از سرطان بسیار مفید است.
- سیب زمینی ادرار را زیاد می کند، در نتیجه برای کلیه و مثانه مفید است.
- سیب زمینی حاوی آنزیم هایی است که برای التیام زخم های معده بسیار مفید است و برای تسکین مواضع متورم خارجی، پخته آن را گرم بر روی محل آسیب دیده می گذارند که موجب التیام خواهد شد.
- مخلوط سیب زمینی با جوشانده گیاهان کوفتگی ها را بهبود می بخشد.
سایر موارد استفاده:
- سیبزمینی رنده شده بهصورت ضماد برای ورم و ترکخوردگیهایی که در اثر سرما بهوجود آمده است مفید میباشد.
- اگر پوست در اثر آب جوش یا آش سوخت فوراً سیبزمینی خام رنده کرده روی قسمت سوختگی بگذارید و چندمرتبه عوض کنید.
- برای درمان آفتابسوختگی از مرهم ماسک سیبزمینی استفاده کنید.
- مخلوط مقدار کمی عسل و سیب زمینی خام رنده شده برای رفع چروک های پوستی و هرگونه لکه پوستی ناشی از افزایش سن مفید است.
- پودر سیب زمینی رنده و خشک شده در تسکین سوختگی های بدن و رفع خراش های سطحی پوست کاربرد های فراوانی دارد.
- برای از بین بردن رسوبات کتری یا سماور مقداری پوست سیبزمینی را در آن ریخته و بجوشانید.
- سیب زمینی قرمز درمان کننده بواسیر خونی و دردناک می باشد . برای این منظور سیب زمینی را به طور باریک بریده و به صورت شیاف درآورید و روی آن کمی روغن ویتامین E و یا وازلین مالیده و پس از قضای حاجت به داخل معقد بگذارید. این عمل را اگر چند روز ادامه دهید بواسیر برطرف می شود .
- مخلوط سیب زمینی خام با روغن زیتون یک مرهم مفید برای درمان مفاصل دردناک است.
فواید سیب زمینی برای پوست و مو و طرز تهیه انواع ماسک سیب زمینی را اینجا بخوانید
مصرف سیب زمینی در کاهش وزن:
بسیاری از مردم فکر میکنند چون سیب زمینی شاخص گلیسمی بالایی دارد باعث بالا رفتن هوس غذا خوردن و اضافه وزن میشود، اما تحقیقات نشان داده چنین نیست.
جدای همه اینها، با اینکه سیب زمینی یک کربوهیدرات سنگین است، جزو سبزیجات نیز هست — یک سیب زمینی متوسط حاوی 168 کالری 5 گرم پروتئین و 3 گرم فیبر است. محققان معتقدند چون سیب زمینی دارای نشاسته مقاوم است به فرد احساس رضایت میدهد یعنی با مصرف سیب زمینی در رژیم غذایی توان بالاتری برای مقابله با احساس گرسنگی و هوس غذا خوردن خواهید داشت.– نشاسته مقاوم ملکولی است که ما نمیتوانیم هضم کنیم.
بهترین روش استفاده از سیب زمینی:
- برای پختن سیبزمینی، سیبزمینی را باید در آب سرد انداخت تا رفتهرفته جوش آید و بپزد.
- بهترین نوع خوراک سیبزمینی تنوری یا بخارپز آن میباشد.
- بهترین روش آبپز سیبزمینی این است که با آب کمی سیبزمینی را پخته تا زمانی که سیبزمینی پخته میشود آب ظرف هم خشک میشود این نوع سیبزمینی خیلی خوشمزه است و کمی نمک به آن اضافه میکنند.
مضرات سیب زمینی :
- سیب زمینی برای اشخاصی که مبتلا به قند هستند مضر است زیرا به علت داشتن نشاسته قند خون را بالا می برد و این گونه اشخاص اگر بخواهند از فواید سیب زمینی استفاده کنند باید آن را تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیهمصرف کنند و یا از مصرف آن خودداری کنند.
- خوردن زیاد سیبزمینی فکر را بهم میزند و روح را افسرده میکند.
هشدارها:
- سطح سبزی رنگی که در بعضی از سیبزمینیها وجود دارد سمی است از خوردن آن جلوگیری کنید.
- برای استفاده از سیب زمینی اگر آن را تکه می کنید باید فوراً از آن استفاده کنید زیرا خیلی زود اکسیده می شود و خواص خود را از دست می دهد.
- سیب زمینی را همیشه باید با بخار و یا در فر بپزید و یا خام آن را میل کنید زیرا خواص آن دست نخورده باقی می ماند
- سیب زمینی سرخ شده غیر از اینکه خاصیتی ندارد بلکه برای بدن مضر هم است زیرا سرخ کردن سیب زمینی با روغن آن را ثقیل الهضم می سازد و باعث بیماری های مختلفه می شود.
- سیبزمینی که جوانه زد از خوردن آن خودداری کنید چون مسمومیت ایجاد میکند. نشانههای مسمومیت: سردرد، تهوع، دلپیچه، سرگیجه، ضعف ضربان قلب.
- سیبزمینی پخته شده که چندساعتی بماند فاسد میشود نباید بخورید.
- در نظر داشته باشید که از سیبزمینی بهعنوان دارو استفاده نکنید مگر این که زیر نظر پزشک یا کارشناس گیاه درمانی باشد.
- سعی کنید از اعضای سبز سیبزمینی مانند برگ و ساقه آن در مصارف داخلی (خوردن) استفاده نکنید زیرا به خاطر سولانین سمی است.
- روی سیبزمینی پخته سرکه یا آبلیمو نریزید.
- سیبزمینی پخته را در آب نگهداری نکنید چون باعث تولید میکروبی میشود که مرگآور است.نام آن میکروب ciluo protuo است.